Slim, slimmer, slimst

Vandaag de dag zijn ze niet meer weg te denken: slimme apparaten. Het aantal slimme varianten groeit met de dag. Waar verreweg de meeste mensen hun woningen ermee uitrusten, zijn ze ook uitermate geschikt voor kantoren.

Je kan ze bedienen via een app, scherm aan de muur en zelfs met je stem, maar ze werken ook op een sensor. Het meest populair is een slimme thermostaat, welke voornamelijk door de grote energiemaatschappijen zijn bekendheid heeft gekregen.

Waar een complete domotica-oplossing voor op kantoor vrij kostbaar is, is het tegenwoordig mogelijk om een dergelijke oplossing of een gedeelte daarvan tegen een aantrekkelijkere prijs te realiseren.

De slimme apparaten worden gekoppeld aan een netwerk waaraan ook sensoren zijn gekoppeld om zo per ruimte de temperatuur, belichting en muziek in te stellen. Dit is een eenvoudige, maar toch efficiënte wijze om slimme apparaten te integreren in het kantoor. Op deze manier draagt het slimmer maken van het kantoor bij aan de productiviteit en wordt het comfort van de aanwezige personen verhoogd.

Naast comfort, draagt het slimmer maken van het kantoor ook bij aan energiebesparing. Vanaf 1 januari 2023 dienen kantoren groter dan 100m² minimaal energielabel C te hebben. Door gebruik te maken van slimme apparaten kan men eenvoudige besparingen realiseren. Denk hierbij aan de verwarming, airco en ledverlichting die automatisch uitschakelen wanneer er geen bezetting is in het kantoor of aan het alarmsysteem gekoppeld zijn.

Inmiddels zijn er diverse bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het toepassen van slimme apparaten op kantoor.