ISDN gaat verdwijnen, wat nu?

Nadat KPN, als eerste provider in Nederland, in 2017 aankondigde om ISDN per 1 september 2019 uit te gaan faseren. Krijgen wij vaak de vraag wat de gevolgen hier van zijn. Het grootste gevolg is dat men over dient te stappen naar een andere vorm van telefonie; dit kan mobiele of VoIP telefonie zijn. Het is raadzaam om tijdig naar een alternatief te zoeken en niet tot het laatste moment te wachten.

Voice over IP (VoIP) is een zeer geschikt alternatief voor ISDN. Naast een betere audiokwaliteit is VoIP ook goedkoper en wordt de analoge verbinding voor telefonie overbodig. VoIP kan namelijk gebruik maken van de bestaande internetverbinding. VoIP maakt het mogelijk om niet alleen via een telefoon te bellen, maar ook via een app, mobiel en computer.

Naast telefoons, maken ook apparaten als fax-, pinapparaten en frankeermachines gebruik van een ISDN verbinding. Deze apparaten kunnen middels een speciale adapter blijven werken, maar zal op den duur vervangen dienen te worden.

De keuzes en mogelijkheden met betrekking tot VoIP telefonie zijn legio. Waar je bij de ene onbeperkt belt, ben je bij de andere per maand voordeliger uit of kun je gebruik maken van aanvullende functionaliteiten. Om goed voorbereidt aan de zoektocht te beginnen, volgen hier een aantal tips. Allereerst is het belangrijk om helder te krijgen wat de wensen en behoeften van de organisatie zijn. Denk bij wensen aan de routering van een inkomende oproep, wie binnen het bedrijf moet de inkomende oproep op kunnen nemen. Maar ook de mogelijkheden wanneer je niet in de gelegenheid zijn om een inkomende oproep te kunnen beantwoorden, bijvoorbeeld een voicemail of een antwoordservice. Wat is het belvolume, het aantal extensies, het aantal telefoonnummers, wat zijn belangrijke aanvullende functionaliteiten en kosten. Dit zijn enkele voorbeelden van criteria waar men op kan oriënteren. Een aanrader is om vooraf een demo van de telefooncentrale aan te vragen.

1 Comment

  • Een WordPress commentator
    Posted 0Likes

    Hoi, dit is een reactie.
    Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
    Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Add a Comment